Wszystko zaczęło się ponad 150 lat temu w Pradze, w kapucyńskim klasztorze.
Nie wiemy dokładnie jakim sposobem receptura Balsamu Kapucyńskiego trafiła do Krakowa. Mówi się o rannym czeskim zakonniku, którym zaopiekowali się krakowscy współbracia podczas I Wojny Światowej. W dowód wdzięczności mieli otrzymać przepis wytwarzania Balsamu.
W każdym razie w latach trzydziestych ubiegłego wieku Kapucyni produkują Balsam w Krakowie, który szybko zyskuje popularność. W czasach komunizmu Balsam jest wytwarzany w niewielkich ilościach głównie dla potrzeb braci.
Prawdziwy renesans popularności Balsamu Kapucyńskiego rozpoczyna się pod koniec lat 90-tych i ciągle rosnąca liczba poszukujących tego specyfiku zmusza braci do powołania Manufaktury Kapucynów, która zajmuje się produkcją i dystrybucją Balsamu w zgodzie z obowiązującymi regulacjami prawnymi.
Aby zapoznać się z ofertą produktów kapucyńskich kliknij na poniższe logo: